Kämpa Showan

Kämpa Showan

2014-03-15

Efter nazisternas vidriga mordförsök har tusentals människor valt att visa sitt stöd för Showan genom att öppet demonstrera med ansikten belysta av solsken. En stor hög med blommor har växt utanför lasarettet där Showan kämpar för sitt liv och sociala medier svämmar över av engagemang. De som protesterar mot det vansinniga våldet är den sanna fria människan, ung som gammal, kvinna som man, rik som fattig, hetero som hbtq, hög- som lågutbildad, blond som mörk. Det är just denna mångfald som nazisterna vill utplåna. Och när vi står där, med våra plakat om rättvisa och jämlikhet, vill vi känna oss trygga. Någon ska kunna försvara oss om vi bli attackerade och försvara oss med vapen om så behövs. Denna ”någon” är polisen. Polisen, som de senaste åren fyllt löpsedlar med ord som neger, romregister, och chefer avsatta pga trakasserier. Polisen som valde att benämna ett mordförsök som ”ett bråk” trots att gärningsmannen fanns i deras register av nazister. Polismakten och rättsväsendet få ständigt chanser att försvara sina medborgare mot hatbrott. Trots all bra arbete, hjältemod och goda intentioner har polisen idag mycket att ta igen för. Förvalta denna chans. Visa att ni står helhjärtat på medmänskligheten, fredens och demokratins sida. Det finns inget utrymme för opartiskhet i kampen mot nazismen. Se till att de hamnar bakom galler. Vi andra kommer att göra vår del och stå på fredens sida på gator och torg. Kämpa Showan. Vi tänker på dig, dina skadade vänner och alla era familjer.

Analya Gómez
Maria Söderqvist
Nils Littorin